12. Boy Durand bij het 18e Squadron

De opleiding  van Boy Durand bij het 18e Squadron

KNIL-ML

Het wapen van de Militaire Luchtvaart KNIL zoals het staat bij de gedenkruimte van het Militaire Luchtvaart Museum in Soesterberg.

De familie Durand bestond uit Vader en Moeder Durand en vijf zonen en een dochter zie hier de foto.

Een familie portret gemaakt in het oude Indië tussen-mijn-opa-en-oma-in-staat-Arie-en-staand-van-links-naar-rechts-Anton-BoyGeorge-mijn-vader-Freddy-Max-en-Tilly

Een familie portret gemaakt in het oude Indië,  tussen-mijn-opa-en-oma-in-staat-Arie-en-staand-van-links-naar-rechts-Anton-BoyGeorge-mijn-vader-Freddy-Max-en-Tilly.( foto van Nancy Hendriks-Durand)

George Edward Durand begon zijn Carriëre bij de Militaire Luchtvaart op Tjlilitan en later ook op Andir de vliegbasis bij Bandoeng op het eiland Java. Zijn militaire opleiding had hij achter rug en toen begon zijn opleiding voor vliegtuig motor monteur bij de Motor Opleiding School zie hier de foto’s van de M.O.S  op de Luchtvaart Basis Andir.

Foto uit het boek ( De Militaire Luchtvaart van het KNIL 1945-1950.  O.G Ward )

Foto uit het boek ( De Militaire Luchtvaart van het KNIL 1945-1950.   O.G Ward )

Zie onder enkele foto’s van van de opleidingen op de MOS met de leerlingen in verschillende klassen.

M.O.S.

Foto.  ( Otto Ward ) Militaire Luchtvaart van het KNIL 1945-1950.

Het Proefwerk op de MOS gelegen op het complex van de Militaire Luchtvaart op Andir. En de Leerling Monteurs aan het werk aan de motoren op Andir. er werd haast bij gemaakt want het was tenslotte oorlog, ondanks dat het 1947 was die oorlog was nog niet beslecht tegen het TNI.

M.O.S. - kopie

Foto. Otto Ward (Militaire Luchtvaart van het KNIL 1945-1950.)

Boy Durand als jong Militair je stond hoog aangeschreven als je een baan had bij het leger het was goed voor je Carriëre en van toepassing voor je verdere leven.

Boy Durand met zijn vader

Een prachtige foto van Boy Durand met zijn vader. Boy is geboren op 16-07-1924 in Meester Cornelis een wijk in Batavia dicht bij het Vlieg-Basis Tjililitan   ( foto. Nancy Hendriks-Durand)

Martin-B-10B[1]

Bommenwerper Glenn Martin B-10 zie ook de aparte neuskoepel van dit vliegtuig bestemd voor de waarnemer

Zelf was de vader van George Edward (Boy) Durand ook Militair van het KNIL.  Zo te zien heeft Boy verschillende vliegtuigen onderhanden gehad daar op Andir, en zoals ik wist heeft hij ook regelmatig mee gevlogen op de vloot op Andir  als boordschutter en leerling monteur. Als je boven de 5000 meter vliegt dan heb je eigenlijk zuurstof nodig dus boven de 15000 voet om dat te merken bij het ademhalen nam Boy Durand een Chickmunk mee ofwel een eekhoorn, als de eekhoorn zich raar ging gedragen wisten de bemanning genoeg dus moest er lager worden  gevlogen. Maar misschien was het ook zo dat Boy veel van dieren hield. Ik vond gelukkig enkele foto’s over de situatie op Andir met de kameraden van Boy en op welke vliegtuigen hij heeft gewerkt. Als eerste was er nog natuurlijk de  B-10 Glenn Martin een bommenwerper die nog op Andir vloog was heel bekend in Indië. Twee foto’s met Boy en zijn kameraden voor een Mustang P-51 op Andir

Boy staat enige met bloot bovenlijf de jongens staan voor een P-51 Mustang

Boy staat als enige met bloot bovenlijf de jongens staan voor een P-51 Mustang. (foto. Jan Berhitoe)

Ook voor deze Lockheed L-12 werd geposeerd met de kameraden en medewerkers van het 18e Squadron op Andir ( Bandoeng) West- Java.

Deze foto's kreeg ik van Jan Berhitoe een vriend van Boy Durand tijdens zijn loopbaan op Andir en Tjililitan

Deze foto’s kreeg ik van Jan Berhitoe een vriend van Boy Durand tijdens zijn Militaire loopbaan op Andir en Tjililitan

Via Dhr. Palsrok  kreeg ik ook foto waarop Boy Durand afgebeeld staat, Dhr. Palsrok spreek ik nog regelmatig bij de veteranen reünies van het ML-KNIL op Bronbeek, e.e.a staat ook beschreven in het Verenigingsblad de Stuurkolom.
Zoals te verwachten was dat de jongens van het 18e Squadron ook patrouille moesten lopen doch op zijn minst oefeningen moesten verrichten blijkt uit de volgende foto’s van Dhr.Palsrok.

ML-KNIL 2

Op patrouille met de kameraden van het 18e Squadron zie Boy Durand op de onderste rij 2e van rechts   (foto Dhr.Palsrok.

Geweldig als je alles onderzoekt, je het krijgt na jaren toch iets boven water later in een ander verhaal vertel ik over Rudy Gerlach die was Luchtvaart Fotograaf bij het 18e Squadron bij de P.V.A. (Photo Verkennings Afdeling) ook op Andir.

Ook hier een groepsfoto met Boy Durand erbij  Foto van  (Dhr.Palsrok)

Ook hier een groepsfoto met Boy Durand erop ( midden op de foto)     Foto van (Dhr.Palsrok)

Klaar voor een sprong uit een Dakota DC3  met o.a Dhr. Palsrok

Klaar voor een sprong uit een Dakota DC3 met o.a Dhr. Palsrok links op de foto.

Dit verhaal is opgedragen aan de familie Durand opdat zij ook weten dat er aandacht is voor het leed die zij moesten meemaken tijdens de oorlog in Indië 1942-1949.

Zie verder het verhaal de crash van de Mitchell  B-25  N5-209 / M-409

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie